«Tretze segles d'història serveixen per entendre que determinades exigències de Catalunya tenen unes arrels més profundes del que sovint s'afirma. És un poble amb un afany de discrepància amb l'autoritat, ja vingui d'un rei franc del segle IX o d'un polític del segle XX.»
José Enrique Ruiz-Domènec
Com a conseqüència dels esdeveniments dels darrers anys, una part de la societat catalana ha optat per la ironia i una altra per la il·lusió per la República: és l'efecte de les emocions, esperances i conviccions col·lectives, però també de les decepcions, els enganys i les mentides. I en aquest informe detallat sobre el món vital de Catalunya en els darrers tretze segles, el lector trobarà la resposta a la pregunta que sovint ens plantegem: «Què ens passa?».
Amb rigor i de manera amena, com en una òpera en tres actes, en aquest llibre es descriu com es va forjar un estil de vida i un amor a la terra, la casa i la família als confins del Regne franc fins a aconseguir el reconeixement amb el nom de Catalunya; després s'analitza la creació de la Corona d'Aragó, en què Catalunya va intentar encaixar les seves institucions i formes de govern amb més o menys encert; i finalment, es narra el desenllaç que es va produir quan ser i no ser Espanya es va convertir en el fonament de la realitat catalana, en el motiu de la divisió de la seva societat i en l'estímul de diverses recuperacions del passat. Tot això per arribar a avui dia, quan el caràcter històric de molts temes que plantegen els polítics reclama recórrer sense dilació als historiadors per fer-ne un bon diagnòstic.